Bergskrafts digitala (WeBerGIS) och fysiska arkiv (borrkärneförråd)

Under åren då Bergskraftprojekten var aktiva gicks ett stort antal arkiv rörande gruvor igenom i Bergslagen. Dokument skannades, digitaliserades och lades upp som ett digitalt arkiv. Syftet var att tillgängliggöra information som idag kan vara relevant för nya projekt (geologi, prospekteringsdata, kemiska analyser, produktionsdata och andra ledtrådar kring verksamheten och den framtida potentialen). Bergskrafts digitala arkiv med historiska rapporter och kartor tillgängliggörs genom vår tjänst WeBerGIS.

Genom WeBerGIS-portalen kan rapporter, kartor och dokument sökas och studeras gratis online. I den publika delen av WeBerGIS finns 37 900 sidor om Bergslagens geologi, prospekteringsrapporter, industrihistoria, miljöhistoria, analyser, fotografier, gruvkartor och borrkärnekarteringar. Informationen är fritt tillgängligt för forskning, prospekterings- och gruvbolag samt för allmänheten. Stora delar av materialets förlagor utgörs av original och finns inte digitalt tillgängligt någon annanstans.

Till Webergis

Mer om WeBerGIS

Totalt har Bergskraft 315 886 skannade bilder varav 214 228 är bildbearbetade (rätade, kontrast- och färgjusterade). Dokumenten (kartor, rapporter och analyser mm) har samlats in (skannats) vid flera olika arkiv runt om i Bergslagen, de viktigaste har varit; Arkivcentrum i Örebro, Örebro Länsmuseum, Fagersta Bruksarkiv, Dalarnas Arkiv, Ljusnarsbergs Hembygdsförenings arkiv, Hörkens Hembygdsförenings arkiv, Hällefors Hembygdsförenings arkiv, Lindesbergs Museums Arkiv, Stripa Gruvas Arkiv, Norbergs Kommun, Ljusnarsbergs kommun samt ett stort antal privata samlingar och arkiv.

Formaten varierar från mindre än A5 till A1 samt en del kartrullar med längder över flera meter. Om alla dokument i det digitala WeBerGIS-arkivet skrivs ut på papper i A4 format så motsvarar det drygt 66 km.

Sökning kan ske med olika kartbakgrund av ett stort antal externa kartskikt, till exempel Bergsstatens skikt om beviljade undersökningstillstånd och bearbetningskoncessioner mm, SGU:s skikt med geologi, jordarter, gruvor mm och Länsstyrelsernas skikt med nationalparker, naturreservat mm.

Stora delar av dokumenten är originalhandlingar som inte publicerats på annat sätt och inkluderar bland annat en stor andel original underjordskarteringar från olika gruvor, analyser av malmprover och malmleveranser, utredningar av produktionsalternativ, gruvplaner, styrelseprotokoll, ritningar på utrustning, anrikningsverk och processcheman mm. Materialet har förutom att vara av stort värde för näringslivet vid prospektering och gruvetableringar i historiska gruvområden samt för myndigheter vid utredningar av gruvrisker eller förorenad mark, också ett mycket stort kultur- och industrihistoriskt värde som spänner över nästan 400 hundra år av Bergslagshistoria.

Bergskraft har fortfarande förhoppningar att arbetet med skanning och registrering av dokument/kartor mm skall kunna återupptas och vi söker resurser för att kunna återuppta insamling och förädling av redan råskannade Bergsbruksrelevanta dokument från de externa fysiska arkiven. Tyvärr har vi hitintills inte kunnat lokalisera någon samarbetspartner med ekonomiska/personella resurser för ett sådant arbete. Tidigare utfördes arbetet i samarbete med kommuner och arbetsförmedling m.fl. institutioner med stor framgång eftersom arbetet med skanning, bildbearbetning, koordinatsättning och registrering av dokumenten i Bergskrafts digitala dokumentarkiv lämpar sig väl i samband med rehabilitering och arbetsträning. De fysiska/digitala förutsättningarna finns/kan relativt enkelt åter sättas i drift, handledningar för arbetet genomförande finns och Bergskraft bedömer att det finns goda utsikter att kunna återrekrytera nödvändiga handledare för en återupptagen registrerings/skanningsverksamhet. Om du är intresserad av det digitala arkivet är du välkommen att kontakta oss!

Bergskrafts borrkärnearkiv
Föreningen har också ett fysiskt arkiv med borrkärnor från Bergslagsområdet som är tillgängliga för prospekteringsbolag och forskare. Syftet med borrkärnearkivet är att locka prospektörer till Bergslagen och att på plats kunna etablera ett samarbete direkt med och mellan olika bolag och aktörer.

Bergskrafts borrkärnearkiv är beläget vid Domargården nordväst om Stråssa i Lindesbergs kommun i centrala Bergslagen. I arkivet lagras borrkärnor i ett kallförråd på standardpallar vilka vid behov transporteras till karteringslokal vid Lovisagruvan ca 2 km från arkivet.

Borrkärnorna är fritt tillgängliga för forskare och prospekteringsbolag mot ersättning för borrkärnehantering och hyra för karteringslokal och ev. utrustning. I samarbete med Lovisagruvan erbjuder Bergskraft en väl upplyst karteringslokal med rullband, pallyft, stereolupp samt tillgång till diamantsåg för provtagning. Det finns också möjlighet att på plats provbereda, krossa och mala prover samt att utföra en snabbanalys av pulver eller stenbitar och borrkärna med EDXRF.

Borrkärnorna är av varierande kvalité då många av kärnarkiven var i kraftigt förfall när Bergskraft räddade borrkärnorna. Det material som finns kvar har som minimum ett känt objekt/plats, borrhåls ID och läsbara djup i lådorna. Vi har inte haft resurser nog att sammanställa en fullständig dokumentation för borrhålens läge, lutning och riktning, men detta kan ofta utläsas från kartor och rapporter i WeBerGIS arkivet, hos Bergsstaten och SGU.

Bergskraft har också för framtida referens bevarat ett relativt stort antal leveransprover av malm från olika i dag utbrutna malmkroppar. Dokumentationen till dessa är begränsad, men då provpåsar är markerade minimum gruva och datum bedömer vi att man i kombination med produktionsrapporter kan möjliggöra geografisk lokalisering av proverna.